Osa 2: Helsingin Vihreiden ja Vasemmistoliiton eroista kuntavaaleissa 2025

Vihreät on Kokoomuksen puisto-osasto? Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat melkein sama puolue?

Piirsin kuvaajia havainnollistamaan Helsingin Kuntavaaliehdokkaiden 2025 samankaltaisuuksia Ylen Vaalikoneessa. Kuvissa Vasemmistoliiton ehdokkaat ovat punaisella, Vihreiden vihreällä ja Kokoomuksen sinisellä. Tekniset tiedot käytetyistä menetelmistä löytyvät postauksen lopusta.

Vasemmistoliitto vastaan Vihreät

Kuvaa saa isommaksi klikkaamalla sitä. Karkeasti ottaen, kaksi ehdokasta ovat sitä erilaisempia mitä korkeammalla heidät yhdistävä polku käy. Huomataan, että Vihreät ja Vasemmistoliitto tosiaan sekoittuvat paljon, mutta on myös lähes pelkästään vihreitä tai punaisia laitoja. Vihreiden terävin Kokoomuskärki löytynee allaolevassa lähikuvassa olevasta siivusta, joka edustaa hyvin erilaista porukkaa muusta vihervasemmistosta. Yllättäen samaan porukkaan osuu myös kuusi Vasemmistoliiton ehdokasta.

Katsotaan seuraavaksi miten Kokoomus ja Vihreät vertautuvat.

Kokoomus vastaan Vihreät

Kuva ei tue ainakaan väitettä, että Vihreillä ja Kokoomuksella ei olisi merkittävää eroa. Aiemmassa kuvassa Vihervasemmistosta eritynyt vihreiden porukka on tosiaan osittain Kokoomuksen riveissä tässä kuvassa.

Katsotaan vielä Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton vertailu.

Kokoomus vastaan Vasemmistoliitto

Vasemmistoliiton ja Kokoomuksen vertailu kertoo melko samanlaisen tarinan kuin Vihreiden ja Kokoomuksen. Kuten Vihreissä, myös Kokoomuksen riveihin sopivia ehdokkaita löytyy muutama, jotka ovat myös samoja kuin yllä vihervasemmistosta eriytynyt porukka.

Tässä kaikki tältä erää! Kuvista voisi kaivella muitakin huomioita, mutta jätän sen analyysin näitä puolueita paremmin tunteville.

Menetelmät

Latasin kuvien pohjalla olevan datan Ylen avoimen rajapinnan kautta 10.3. 2025. Helsingissä vaalikoneeseen vastasi 120 vihreää, 115 vasemmistolittolaista ja 118 kokoomuslaista. Jokaista ehdokasta edustaa 33 komponentin vektori, jossa on ehdokkaan vastaukset jokaiseen 33 kysymykseen. Vastaukset ovat numeroita joukosta {1,2,3,4}, missä 1 = täysin eri mieltä, 2 = jokseenkin eri mieltä, 3 = jokseenkin samaa mieltä, 4 = täysin samaa mieltä (neutraalia vaihtoehtoa ei vaalikoneessa ollut). Mittaan ehdokkaiden etäisyyttä heidän vastausvektoreidensa Manhattan-etäsyydellä. Tein tästä hierarkisen klusteroinnin complete linkage -menetelmällä, ja piirsin sen ympyrämuotoon circlize-paketilla R-kielessä.