Tunnustan, minulla on tili X:ssä (Twitterissä). Ennen kuin Elon Musk osti palvelun, se oli bioinformatiikan tutkijana hyvä kanava pysyä ajan hermoilla uusista artikkeleista, ja kertoa omistani. Muskin haltuunoton jälkeen alamäki on ollut jyrkkä, ja useimmat kollegat ovat jättäneet palvelun kokonaan. Fiidiä dominoi nyt Trumpin mahtailut, Muskin meemeilyt ja Amerikan yleinen roskispalo.
Konservatiivisten- ja oikeistomielipiteiden osuus fiidissä on noussut valtavasti. Tämä johtuu varmasti isoksi osaksi vasemmiston joukkopaosta palvelusta, mutta en voi olla ajattelematta olisiko postauksia suosittelevaa algoritmia myös muokattu Trumpin vaalikampanjalle suotuisempaan suuntaan. X:n suositusalgoritmi on väitetysti avointa lähdekoodia, mutta mediatietojen mukaan Elon Musk on esimerkiksi pyytänyt insinöörejään boostaamaan hänen omia postauksiaan.
Vaikka algoritmia ei olisikaan tarkoituksella kallistettu mihinkään suuntaan, on selkeää, että siitä olisi selkeää poliittista hyötyä. Näin voitaisiin muokata näennäistä asenneilmapiiriä jonkun poliittisen puolueen suuntaan. Ennen Muskin haltuunottoa Twitteriä syytettiin vasemmisto-biasista, nyt oikeisto. Sillä kuka hallitsee X:ää on paljon valtaa.
Hämmästyksekseni suomalaiset poliitikot käyttävät edelleen Twitteriä aktiivisesti. Yksittäisten poliitikkojen lisäksi esimerkiksi valtioneuvostolla, ministeriöillä ja eduskunnalla on omat viralliset tilit. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Saksan äärioikeistoa tukeva Musk pystyy säätelemään sitä mitkä postaukset ja poliitikot saavat eniten näkyvyyttä.
Tässä on selkeä ongelma.
Ongelma on tiedossa myös Eduskunnassa. SDP:n Timo Harakka on toimittanut tästä kolme kirjallista kysymystä eduskunnan puhemiehelle: 9.10.2024, 5.11.2024 ja 9.1.2025. Ensimmäisen näistä on allekirjoittanut myös 5 muuta SDP:n kansanedustajaa, yksi Perussuomalaisten, kaksi Keskustan ja yksi Vihreiden. Petteri Orpo vastasi viimeisimpään kysymykseen siten, että tilannetta seurataan, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. Vihreät näyttivät esimerkkiä ja lähtivät palvelusta 13.1.2025.
Vaihtoehtoja
Vihreiden kansanedustajat siirtyivät kilpailevaan Bluesky-palveluun. Tämä on iso parannus Muskin X:stä, mutta ei täydellinen ratkaisu. Palvelu väitetysti federoitu, mikä tarkoittaa sitä, että se ei ole vain yhden firman hallitsema, vaan siihen voi liittyä eri palveluntarjoajien kautta. Käytännössä tässä hajautuksessa on kuitenkin puutteita, ja Bluesky Social -firmalla on edelleen paljon vaikutusvaltaa palvelun yli (ks. https://dustycloud.org/blog/how-decentralized-is-bluesky/, https://rys.io/en/167.html). Lisäksi lopulta tämä palvelu on silti yhdysvaltalaisten omistama, ja siten lopulta altis Yhdysvaltojen valtionjohdon mahtikäskyille tai piilovaikuttamiselle. Hyvänä puolena Blueskyssa on se, että siellä on jo paljon käyttäjiä, myös Suomesta.
Toinen varteenotettava vaihtoehto on Mastodon, joka on uskottavammin federoitu ja hajautettu kuin Bluesky. Mastodonissa liitytään jonkin instanssiin, ja eri instanssit jakavat postauksia keskenään. Suomalaisten pyörittämiä instansseja on esimerkiksi https://mementomori.social, https://piipitin.fi ja https://mastodontti.fi. Suomen eduskunnalla voisi olla vaikka oma instanssi joka pyörisi eduskunnan palvelimilla – näin viestintä saataisiin varmasti omaan haltuun.
Kokemukseni mukaan Suomessa Mastodonin käyttäjäkunta painottuu vielä IT-ihmisiin ja erilaisten vaihtoehto- ja alakulttuurien pienempiin piireihin. Poliitikkoja alustalla on vielä hyvin vähän. Olen saanut kuitenkin postauksilleni jonkin verran reaktioita laittamalla olennaisia hashtageja mukaan.
Mastodonissa yksi iso ongelma mielestäni on uuden käyttäjän kokemus: kavereita ja tuttuja on vaikea löytää, koska palvelun sirpaleisen luonteen vuoksi ei ole olemassa hakua, jolla voisi hakea käyttäjiä koko palvelun yli. Ei riitä tietää vain pelkästään käyttäjän tunnus, vaan täytyy myös tietää millä instanssilla hän on. Alkuun pääsee parhaiten niin, että etsii muutaman tutun ja kiinnostavan henkilön, ja etsii muita heidän kontakteistaan.
Toinen ongelma on ironisesti suositusalgoritmien puute. Ei ole mitään yhtä algoritmia joka profiloi sinut ja suosittelee juuri sinua kiinnostavia postauksia ja käyttäjiä. Mastodon ei siis tarjoile relevanttia sisältöä automaattiseti, vaan sitä pitää osata käyttää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että täytyy erikseen laittaa kiinnostavia hash-tageja seurantaan ja muistaa laittaa nämä relevantit tägit omiin postauksiin. Siltikin, mielestäni kokemus on huomattavasti huonompi kuin vanhassa Twitterissä, mutta ajattelen, että tämä on hinta mikä on maksettava federoidusta palvelusta, kunnes joku kehittää paremman systeemin.
Ymmärrän, että poliitikon täytyy olla siellä missä kansa on, muuten he ottavat riskin vaipua unohduksiin. Mutta toisaalta, jos poliitikot siirtyvät muualle, se legitimoisi kilpailevia alustoja, ja ehkä ne olisivat sitten myös kiinnostavampia kansalle.
Seuraa minua uudessa somessa:
Bluesky: https://bsky.app/profile/jnalanko.bsky.social
Mastodon: https://genomic.social/@jnalanko